Nyfiken på vår kapitalförsäkring?
Läs mer om vår kapitalförsäkring och anmäl ditt intresse här.
En kapitalförsäkring är en sparform. I detta avsnitt av Idun Academy går vi igenom vad som kännetecknar en kapitalförsäkring om vem den passar för.
En kapitalförsäkring är en sparform och fungerar precis som en depå eller ett investeringssparkonto som en plats för förvaring av olika typer av värdepapper. Det som kännetecknar kapitalförsäkringen är framför allt att den schablonbeskattas samt att man kan ha en förmånstagare.
Kapitalförsäkringen beskattas med en schablonmässig avkastningsskatt, vilket betyder att du varje år beskattas utifrån försäkringens värde i stället för på vinster och utdelningar. Det betyder att du inte behöver deklarera enskilda affärer på värdepapper som förvaras i försäkringen.
Avkastningsskatten baseras på ett kapitalunderlag som beräknas som försäkringens värde per den 1 januari samt insättningar under året (insättningar under tredje och fjärde kvartalet tas endast upp till 50 procent). Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per den 30 november föregående år plus 1 procentenhet, med ett golv på 1,25 %. Detta belopp beskattas sedan med 30 procent.
Räkneexempel
Värde 1 januari 2025 | 0 kr |
Insättning under kvartal 1 | 100 000 kr |
Insättning under kvartal 2 | 100 000 kr |
Insättning under kvartal 3 | 100 000 kr |
Insättning under kvartal 4 | 100 000 kr |
Kapitalunderlag för skatt* | 300 000 kr |
Schablonintäkt** | 8 820 kr |
Skatt*** | 2 626 kr |
* Beräknas som summan av årets insättningar. Insättningar under kvartal 3 och 4 tas upp till 50 %.
** Beräknas som kapitalunderlag x statslåneränta per 30 nov året innan plus 1 procentenhet (lägst 1,25 %).
*** Beräknas som 30 % av schablonintäkten.
I en kapitalförsäkring kan välja en förmånstagare. Har du utsett en förmånstagare tillfaller kapitalet i försäkringen denna person om du skulle gå bort.
Det finns i huvudsak tre typer av kapitalförsäkringar på den svenska marknaden.
En kapitalförsäkring kan tecknas både av privatpersoner och företag. En kapitalförsäkring passar dig som söker ett långsiktigt och enkelt sätt att spara. Den är särskilt attraktiv för dig som är aktiv och gör många affärer, då vinster och förluster inte behöver redovisas löpande. Kapitalförsäkringen passar också dig som vill planera arv genom att utse förmånstagare.
För företag och egenföretagare är kapitalförsäkringen ofta ett effektivt och skattemässigt förmånligt sätt att placera överskottslikviditet eller bygga pensionskapital. Kapitalförsäkringar är också populärt vid sparande till barn då du kan styra när du vill att kapitalet tillfaller barnet.
Inom kapitalförsäkringen kan du investera i fonder, aktier och andra värdepapper. Det är försäkringsbolaget som bestämmer vilka värdepapper som kan placeras inom ramen för deras försäkringar.
En kapitalförsäkring och ett investeringssparkonto (ISK) har både likheter och skillnader.
I en kapitalförsäkring ägs värdepapperna av försäkringsbolaget, medan du som sparare har rätten till avkastningen. Detta innebär att du inte har rösträtt vid bolagsstämmor. Med ett ISK äger du däremot värdepapperna direkt, vilket ger dig rösträtt.
När det gäller beskattning är båda kontotyperna schablonbeskattade, men hanteringen av utdelningar skiljer sig åt. I en kapitalförsäkring beskattas utdelningar som en del av schablonskatten, och utländsk källskatt hanteras ofta av försäkringsbolaget. På ett ISK är utdelningar från svenska bolag skattefria, men för utländska utdelningar kan du behöva själv ansöka om återbetalning av källskatt.
Kapitalförsäkringar har även fördelen att du kan utse en förmånstagare. Kapitalet överförs då utanför bouppteckningen. På ett ISK ingår tillgångarna i dödsboet och följer de vanliga arvsreglerna.
När det gäller avgifter kan kapitalförsäkringar ha administrativa avgifter och/eller försäkringsavgifter, medan ISK oftast är avgiftsfria förutom eventuellt courtage eller fondavgifter.
Flexibiliteten vid uttag skiljer sig också något. I en kapitalförsäkring kan det finnas begränsningar beroende på försäkringsvillkoren, även om det är vanligt att kapitalet kan tas ut när som helst. På ett ISK finns inga begränsningar, och du kan fritt ta ut pengar utan några villkor. Både kapitalförsäkring och ISK delar dock samma begränsning att förluster inte kan kvittas mot vinster i deklarationen.
Läs mer om vår kapitalförsäkring och anmäl ditt intresse här.